Dé reden waarom partners niet willen innoveren…

“De huidige partnerstructuur houdt digitalisering en vernieuwing tegen”, kreeg ik regelmatig terug tijdens mijn gesprekken met een aantal young profs en anderen uit de accountancy branche. Een onderwerp dat vrij delicaat van karakter is en waar ik te weinig kennis van had om iets over te zeggen. Voor mij reden om eens wat verder in dit onderwerp te duiken.

Twee gemene delers

Uit de verschillende artikelen die over de partnerstructuur geschreven zijn komen twee gemene delers naar voren. Enerzijds zorgt de partnerstructuur ervoor dat partners rijkelijk delen in de winst van het kantoor. Dit weerhoudt de, met name senior, partners ervan om te investeren in vernieuwing en innovatie. Op korte termijn betekent dit namelijk een hap uit hun inkomsten. De (middel-)lange termijn is voor deze groep partners minder van belang. Dit zorgt nu voor een impasse als het gaat om de verandering die zo noodzakelijk is voor de toekomstbestendigheid van kantoren.

Aan de andere kant het fenomeen millennials. Deze nieuwe groep accountants vinden ontwikkeling, zingeving en werk/privé balans belangrijker dan het worden van partner. Dit blijkt ook uit mijn eerdere gesprekken met een aantal young profs. We zien hierdoor dat het voor de grotere kantoren steeds moeilijker wordt om deze millennials aan zich te binden.

Kwestie van tijd

Het lijkt daarmee een kwestie van tijd dat de partnerstructuur volledig verdwijnt en er ruimte komt voor vernieuwing. De oude garde die niet wil investeren in innovatie verdwijnt van het toneel en de jonge honden zien niets in de partnerstructuur en bijbehorende hiërarchische piramide. Mijn vraag is of dit wel écht een kwestie van tijd is?

Uit mijn gesprekken komt namelijk nog een derde factor naar voren, die deels met de partnerstructuur te maken heeft, maar vooral met de mens en wellicht ook de aard van de accountant. Dit is namelijk vertrouwen. Vertrouwen in je collega’s, maar ook vertrouwen in IT oplossingen.

Klaar voor de toekomst?

Met het verdwijnen van de partnerstructuur blijft er iemand verantwoordelijk om zijn of haar handtekening op een jaarrekening of onder een controle te zetten. Dit staat los van de partnerstructuur of hiërarchische piramide. Uit de praktijk blijkt dat het moeilijk is om te vertrouwen op cijfers die door collega’s met behulp van (boekhoud en jaarrekening) software worden opgesteld. Het is toch altijd prettiger om zelf nog extra te controleren of het klopt. Zo hebben wij bijvoorbeeld functionaliteit in onze PDF tool die het mogelijk maakt cijfers in een PDF na te rekenen…

Uiteraard begrijp ik dat het belangrijk is dat zaken correct zijn, voordat je jouw handtekening eraan verbindt. Vraag is wel hoe je verder komt als je niet kunt vertrouwen op techniek, op collega’s die gewend zijn om met deze techniek om te gaan en op jezelf. Als partner, manager of ondernemer ben je immers (deels) verantwoordelijk voor het aannemen van de juiste mensen en en het inzetten van IT oplossingen die je strategie ondersteunen.

De mogelijkheden van AI, Blockchain, Robotic Accounting en verregaande integraties nemen bovendien alleen nog maar toe. Deze ontwikkelingen gaan ook nog eens steeds sneller. Hiermee staan we pas aan het begin van een digitale revolutie. De techniek is er klaar voor, maar de vraag rijst; is de mens er wel klaar voor?

Wil je van gedachten met mij wisselen over dit onderwerp? Neem dan gerust contact op via mark@f1-leiderschap.nl of via 06-42248742

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.