Topdown ouderwets? Kwestie van perspectief!

De laatste tijd lees ik steeds vaker over nieuwe leiderschapsstijlen, veranderende organisaties en het verdwijnen van de top down benadering. Een mooi streven, maar persoonlijk denk ik dat een schip zonder kapitein uiteindelijk stuurloos is. De kapitein moet keuzes maken en de koers bepalen. Alleen dan kan het schip zijn bestemming bereiken.

Dat wil niet zeggen dat er in mijn ogen niets moet en kan veranderen, juíst niet! De tijd waarin de kapitein alleen of met zijn stuurmannen de koers bepaalde is voorbij. Teveel schepen zijn al gestrand, al dan niet met de haven in zicht.

Het zijn de mannen aan dek die de zee kennen. Door goed te luisteren naar hun ervaringen en ideeën kunnen ze het schip behoeden voor gevaar, maar ook nieuwe wateren laten ontdekken. Uiteraard zal niet iedere ontdekkingstocht een succes zijn. Soms zal je ze met een nat pak uit zee moeten vissen als kapitein, maar juist door die ervaringen worden ze wijzer en sterker.

Laat mensen vooral samen werken en maak gebruik van hun capaciteiten. Stuur ze vooruit op ontdekkingstocht en laat ze het schip leiden naar de meest mooie plekken!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Originele post op LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.