Zo gaat een ruwe diamant pas echt schitteren!

“Je bent een ruwe diamant; je mag nog wel een beetje gepolijst worden.” Een opmerking die ik regelmatig hoor over talentvolle mensen. Zonder mezelf direct als talentvol neer te zetten, ben ik eens goed na gaan denken over deze zin toen ik hem zelf te horen kreeg. De schoonheid van een diamant komt pas echt naar voren, als hij geslepen en gepolijst is. Oftewel, om je talent volledig tot wasdom te laten komen moet je werken aan jezelf en veel leren; vaak door vallen en opstaan.

Grotendeels ben ik het hiermee eens. Door ervaring op te doen, je hoofd af en toe te stoten en hiervan te leren polijst je de diamant die talent heet. Volgens mij red je het met alleen polijsten helaas niet: een diamant heeft ook licht nodig om te kunnen schitteren. Dat wordt te vaak over het hoofd gezien; medewerkers steken hun tijd in het polijsten, maar ze moeten ook (bijvoorbeeld door hun leidinggevenden) in het licht gezet worden. Of de manager moet soms bewust even uit het licht stappen. Dit voelt misschien onnatuurlijk, aangezien veel managers juist manager zijn geworden doordat ze zelf konden schitteren. Bedenk wel dat ook hier iemand een mogelijkheid heeft geboden door uit het licht te stappen of ze in het licht te zetten. Ze hebben bijvoorbeeld een mooi project op mogen pakken, hun prestaties zijn gedeeld en erkend of iemand heeft zijn of haar nek uitgestoken.

Voor mij zelf was dit ook even wennen toen ik manager werd. Ik was niet meer zelf degene die projecten oppakte en de resultaten mocht delen en dat voelde niet altijd even prettig. Inmiddels vind ik het juist mooi om anderen te zien schitteren. Ik zie het dan ook als mijn taak om ervoor te zorgen dat mijn medewerkers voldoende licht krijgen. Ik begeleid ze met het polijsten, geef ze tips en ruimte om fouten te maken en hiervan te leren.  Hierbij zet ik mijn eigen ego regelmatig opzij, zodat ik niet in hun licht sta.

Het gevolg hiervan is dat ze groeien en anderen helpen met polijsten. Hierdoor worden we als team succesvoller, waardoor ook ik weer schitter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.